september 12, 2019

Rotterdam Art Ride

Tussen de metrostations Rijnhaven en Maashaven bevindt zich een van de grootste kunstprojecten van Rotterdam. Op initiatief van de Rotterdam Art Ride (ROAR) zijn alle achttien steunpilaren van de metrobaan tussen Rijnhaven en Maashaven beschilderd. Dit is gedaan door opkomende en gevestigde kunstenaars vanuit heel Europa, waardoor het geheel voor een kleurrijke (en multiculturele) verbinding tussen Katendrecht en de Afrikaanderwijk zorgt. Op deze pagina vind je meer over ROAR en mijn favoriete pilaren!

De Rotterdam Art Ride (ROAR) is opgezet om beeldende kunst toegankelijker te maken voor een groot publiek en daarnaast de buurt levendiger te maken. Daarnaast wordt ROAR gezien als een nieuw icoon van de stad Rotterdam. Het project is opgezet door Foundation Mesh en Marjon van der Linde en zal naar verwachting vijf jaar bestaan.

Kunsteducatie: kunst en jongeren

Niet alle pilaren zijn door de groep kunstenaars beschilderd. Vier van de achttien pilaren zijn namelijk beschikbaar gesteld voor een kunsteducatief programma. In dit programma werden kinderen- en jongeren met de leeftijd van acht tot achttien door professionele kunstenaars bij het ontwerpen van de pilaren begeleid. Een voorbeeld van zo’n pilaar is de pilaar met Nelson Mandela.

Nelson Mandela is een van mijn grootste helden. Ik werd dan ook heel blij toen ik zijn gezicht op een pilaar zag staan. Het kunstwerk is gemaakt door leerlingen van de Nelson Mandela School in Rotterdam Zuid en kunstenaar Hans Citroen. Elke leerling heeft een blaadje ingekleurd, vervolgens zijn al deze blaadjes aan elkaar verbonden en ontstond het uiteindelijke ontwerp. Vervolgens heeft elke scholier een stukje ingekleurd.

nelson mandela

Bier en brood

Alleen voor de naam van de kunstenaars vind ik dit al een geweldig kunstwerk. De stijl van ‘Bier en Brood’, ook bekend als Koen Harmsma and Jelmer Noordeman, is geïnspireerd op machines, natuur en architectuur en wordt vaak melancholisch of psychedelisch genoemd. Zelf vond ik de gezichtsuitdrukkingen van de hoofden (of maskers) echt prachtig. Het is dat het weer niet echt meezat, anders had ik er nog veel langer naar kunnen kijken!

“Set Sail”

Tot voor kort was Mr. Merida mijn favoriete mural in Rotterdam. Toen wist ik echter nog niet dat de kunstwerken van Tymon Ferenc de Laat door heel de stad verspreid zijn en hij ook hier een pilaar heeft beschilderd. Mr. Merida is inmiddels door deze schipper van zijn plaats gestoten. Ik vind niet alleen de kleurencombinatie prachtig, ook zijn ogen lijken recht door je heen te kijken. Vanaf ‘zijn’ pilaar bij het metrostation, houdt hij de Rijnhaven nauwlettend in de gaten.

Set sail


RECENT POSTS